Alles over het motorrijbewijs

Motorrijden mag je alleen met een motorrijbewijs. Er zijn drie soorten: A1, A2 en A. Welke je kan halen, hangt af van je leeftijd. Dat bepaalt ook hoe ‘zwaar’ de motor kan zijn die je mag berijden.


Leeftijd Rijbewijs Motor
18+ A1 tot 125cc, max. 11kW
20+ A2 max. 35 kW
24+ A onbeperkt vermogen

Voor motorrijlessen moet je minimaal 17 zijn en in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat voor een motor (theoriecertificaat A) of een rijbewijs voor een auto (rijbewijs B).

1. Theorie-examen motorrijbewijs

Het theorie-examen voor het motorrijbewijs wordt afgenomen door het CBR op één van hun locaties. Het CBR theorie-examen mag je al doen als vanaf 17 jaar. Het theorie-examen is hetzelfde voor A1, A2 en A. Slaag je voor het CBR theorie-examen, dan is je theoriecertificaat 1,5 jaar geldig.

Om je theorie-examen te halen, moet je de theorie leren. Je kan je met elke leeftijd inschrijven voor de online theorie-cursus van TET en direct beginnen.


Geen boek nodig en 8x sneller leren met theorie-examentrainer.nl
Geen boek nodig

Geen boek nodig en 8x sneller leren met theorie-examentrainer.nl
8x sneller leren

De TET methode op theorie-examentrainer.nl bespaart je de kosten en het lezen van een dik, saai theorieboek. Met deze interactieve methode leer je 8x sneller. Dat komt door de PI-leermethode®.

2. Praktijkexamens motorrijbewijs

Ook het praktijkexamen van het motorrijbewijs wordt afgenomen door het CBR. Je moet minimaal 18 jaar zijn. Alleen een rijschool kan het CBR motor praktijkexamen aanvragen. Er zijn twee soorten: Voertuigbeheersing AVB (20’) waarbij wordt getoetst of je de motor beheerst en Verkeersdeelneming AVD (50’) waarbij tijdens een rit van 35 minuten wordt getoetst of je veilig en zelfstandig kan motorrijden.

motor theorie-examen  cursus blauwe Kawa

De examinator kijkt of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers en let onder andere op:

  • inhalen
  • kijkgedrag
  • in- en uitvoegen
  • of je goed voorrang verleent
  • rijden op kruispunten en rotondes

Helemaal foutloos hoeft niet. Het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reactie is op het overige verkeer en of je de situatie onder controle hebt. Als de examinator vindt dat je veilig en zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen, ben je geslaagd. Als je zakt, kan je opnieuw praktijkexamen aanvragen. Heb je beide praktijkexamens Voertuigbeheersing AVB en Verkeersdeelneming AVD gehaald, dan kan je je motorrijbewijs aanvragen bij je gemeente. Bekijk de korte video 'Het CBR praktijkexamen Motor'.


Motor Rijbewijs

Motorrijbewijs aanvragen bij je gemeente

Jouw motorrijbewijs moet je aanvragen en betalen in het gemeentehuis. Je hebt een recente, geschikte kleuren pasfoto en een geldig legitimatiebewijs nodig. Het motorrijbewijs is 10 jaar geldig. Daarna moet je het bij de gemeente vernieuwen.

Als je je rijbewijs kwijt bent of als deze is gestolen, moet je aangifte doen bij de politie en daarna een nieuwe aanvragen bij je gemeentehuis.

Maar het begint allemaal met een goede theorie-examen cursus.

Alle consumentenprijzen zijn inclusief 9% BTW en inclusief eventuele verzendkosten. Om je beter van dienst te zijn, maakt TICKEN gebruik van cookies.