Alles over het scooter rijbewijs AM

Het ‘scooterrijbewijs’ of brommercertificaat heet officieel Rijbewijs AM of bromfietsrijbewijs AM.


Je mag vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor je bromfietsrijbewijs. Geslaagd? Dan mag je vanaf je 16e jaar rijles nemen en praktijkexamen doen. Heb je al een autorijbewijs of motorrijbewijs? Dan hebt je geen apart bromfietsrijbewijs nodig. Met een bromfietsrijbewijs AM mag je rijden op een scooter, brommer of snorfiets.

1. Theorie-examen scooterrijbewijs AM

Het theorie-examen voor het scooterrijbewijs AM wordt afgenomen door het CBR op één van hun locaties. Het CBR theorie-examen mag je al doen als vanaf 15½ jaar. Slaag je voor het CBR theorie-examen, dan is je theoriecertificaat 1,5 jaar geldig.

Om je theorie-examen te halen, moet je de theorie leren. Je kan je met elke leeftijd inschrijven voor de online theorie-cursus van TET en direct beginnen.


Geen boek nodig en 8x sneller leren met theorie-examentrainer.nl
Geen boek nodig

Geen boek nodig en 8x sneller leren met theorie-examentrainer.nl
8x sneller leren

De TET methode op theorie-examentrainer.nl is zo gemaakt dat je geen theorieboek hoeft te kopen. Met deze interactieve methode leer je 8x sneller dan met een theorieboek. Dat komt door de PI-leermethode®.

2. Praktijkexamen scooterrijbewijs AM

Je mag vanaf 16 jaar rijles nemen. Wel moet je een geldig theoriecertificaat bromfiets hebben.
Ook het praktijkexamen van het scooterrijbewijs AM wordt afgenomen door het CBR. Je moet minimaal 16 jaar zijn. Alleen een rijschool kan het CBR praktijkexamen voor scooter aanvragen. Het CBR prakrijkexamen bromfiets duurt 45 minuten, waarvan je ongeveer 25 minuten moet rijden. De examinator kijkt of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers en let onder andere op:

  • inhalen
  • kijkgedrag
  • in- en uitvoegen
  • of je goed voorrang verleent
  • rijden op kruispunten en rotondes
  • je beheersing van de bromfiets/scooter

Helemaal foutloos hoeft niet. Het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reactie is op het overige verkeer en of je de situatie onder controle hebt. Als de examinator vindt dat je veilig en zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen, ben je geslaagd. Als je zakt, kan je opnieuw praktijkexamen aanvragen. Bekijk de korte video 'Het CBR praktijkexamen AM'.


3. Scooterrijbewijs aanvragen bij je gemeente

Jouw scooterrijbewijs AM moet je aanvragen en betalen in het gemeentehuis. Je hebt een recente, geschikte kleuren pasfoto en een geldig legitimatiebewijs nodig. Het scooterrijbewijs is 10 jaar geldig. Daarna moet je het bij de gemeente vernieuwen. Maar het begint allemaal met een goede theorie-examen cursus.

Alle consumentenprijzen zijn inclusief 9% BTW en inclusief eventuele verzendkosten. Om je beter van dienst te zijn, maakt TICKEN gebruik van cookies.