Alles over het autorijbewijs B

Het ‘autorijbewijs’ heet officieel Rijbewijs B of Personenautorijbewijs B. Als je dat wilt verkrijgen, moet je eerst je theorie-examen en daarna het praktijkexamen halen.

1. Theorie-examen autorijbewijs B

Het theorie-examen voor het autorijbewijs B wordt afgenomen door het CBR op één van hun locaties. Om deel te nemen aan het CBR Theorie-examen, moet je minimaal 16 jaar zijn. Slaag je voor het CBR theorie-examen, dan is je certificaat 1,5 jaar geldig.

Om je theorie-examen te halen, moet je de theorie leren. Inschrijven voor de online theorie-cursus kan hier bij TET. Je hoeft dan geen theorieboek aan te schaffen en door te worstelen. De online methode van TET is zo gemaakt, dat je 8x sneller leert dan met een theorieboek. Dat komt door de PI-leermethode®.

Bij TET moet je 30 uur investeren ( i.p.v. 240 uur als je kiest voor een boek) om goed voorbereid te zijn op het CBR theorie-examen.

2. Praktijkexamen autorijbewijs B

Je kan rijlessen nemen vanaf 16 ½ jaar, maar je mag pas met 18 jaar het autorijbewijs praktijkexamen afleggen, tenzij je deelneemt aan 2toDrive.

Ook het praktijkexamen van het autorijbewijs B wordt afgenomen door het CBR. De CBR examinator gaat na of er medisch geen problemen zijn en vraagt je de ‘Gezondheidsverklaring’ te ondertekenen, die je eerder hebt ingediend. Wil je zien hoe een praktijkexamen gaat? Bekijk de korte video 'Het CBR praktijkexamen'.

Slaag je voor het praktijkexamen, dan vertrekt het CBR een “Verklaring van rijvaardigheid”. Met deze twee CBR verklaringen kan je jouw rijbewijs B op het gemeentehuis aanvragen.

Autorijbewijs aanvragen bij je gemeente

Jouw autorijbewijs B moet je aanvragen en betalen in het gemeentehuis. Je hebt een recente kleuren pasfoto en een geldig legitimatiebewijs nodig. Als je al een ander rijbewijs hebt, moet je die ook meenemen. Na ongeveer 5 werkdagen kan je het autorijbewijs B ophalen, tenzij je een spoedaanvraag doet. Het autorijbewijs is een kunststof kaartje ter grootte van een credit card en is 10 jaar geldig. Daarna moet je het bij de gemeente vernieuwen.

theorie-examentrainer

2toDrive: autorijbewijs vanaf je 17e jaar

Binnen het landelijke project 2toDrive mag je rijlessen nemen als je 16,5 bent en al vanaf je 17e verjaardag praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Als je het haalt, mag je zelf rijden, maar tot je 18e met een zelfgekozen begeleider naast je. Kijk voor meer informatie op 2toDrive.

Strengere regels voor beginners

Voor elke beginnende bestuurders gelden de eerste 5 jaar na ontvangst van het autorijbewijs strengere regels. Heb je op 17-jarige leeftijd al je rijbewijs B gehaald, dan zijn er de eerste 7 jaar andere regels. Je hebt dan ook een begeleiderspas nodig van 2toDrive. Als beginnende bestuurder krijg je een strafpunt vanwege bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan 30km/h en het veroorzaken van een ongeval waarbij doden of gewonden vallen.

Als je als beginner voor de derde keer wordt aangehouden en veroordeeld, dan moet een rijvaardigheidsonderzoek bepalen of je wel rijvaardig bent (theorie en praktijk). Zo niet, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard en moet je opnieuw volledig examen doen.

Begin nu met theorie leren voor je autorijbewijs.

Alle consumentenprijzen zijn inclusief 9% BTW en inclusief eventuele verzendkosten. Om je beter van dienst te zijn, maakt TICKEN gebruik van cookies.