2toDrive: autorijlessen vanaf 17 jaar

Theorie-examen vanaf 16 jaar

2toDrive is een wettelijke regeling waarbij je als jongere al vanaf je 16e theorie-examen voor het autorijbewijs B mag doen, vanaf 16,5 mag autorijlessen en vanaf je 17e verjaardag rijexamen mag doen als je je geslaagd bent voor het theorie-examen.

Heb je je autorijbewijs gehaald, dan mag je autorijden, mits er een coach/begeleider naast je in de auto zit. Vandaar ook de naam ‘2toDrive’: je moet met 2 personen zijn om te mogen rijden. Opvallend: het slagingspercentage bij 2todrive ligt 12 procent hoger dan bij het gewone rijexamen (bron: CBR).

CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) neemt alle examens af voor 2toDrive. Hierbij gaat het maandelijks om zo’n 8.000 theorie-examens, 3.000 praktijkexamens en 1.000 tussentijdse toetsen TTT. Voor je theorie-examen heb je de keuze uit 30 examencentra, verspreid over het land. Voor je praktijkexamen en tussentijdse toets kun je terecht op maar liefst 55 plaatsen.

Begeleiderspas

Let op: je moet jouw begeleiderspas aanvragen voordat je jouw rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis. Het aanvragen van de begeleiderspas duurt ongeveer 10 werkdagen. Je moet wel minimaal 16,5 jaar zijn.

Op je begeleiderspas kan je maximaal 5 personen laten zetten, die je begeleider kunnen zijn. Elke begeleider moet zich eerst met zijn DigiD laten registreren bij op de website van 2toDrive.nl. De Rijksdienst voor het Wegverkeer checkt of alle begeleiders aan de eisen van een 2toDrive coach voldoen, bijvoorbeeld dat de coach minimaal 27 jaar oud is en minimaal vijf jaar in het bezit is van een geldig autorijbewijs. Het duurt ongeveer 5 werkdagen voordat de begeleiders geregistreerd zijn. Na de goedkeuring kan je je begeleiderspas aanvragen met je DigiD via 2toDrive.nl. Het aanvragen van de begeleiderspas kost eenmalig €35,00. Als je geen DigiD account hebt, kan de aanvraag schriftelijk worden gedaan middels een aanvraagformulier op de 2toDrive website.

Wanneer je het autorijbewijs B haalt, krijgt je daar ook je bromfietsrijbewijs AM bij.

Alle consumentenprijzen zijn inclusief 9% BTW en inclusief eventuele verzendkosten. Om je beter van dienst te zijn, maakt TICKEN gebruik van cookies.